ZMOS: Tvrdenia odporcov novely o financovaní škôl sú demagógiou a zavádzaním

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) tvrdí, že informácie aktivistov iniciatívy Nie je nám to jedno proti novele o financovaní škôl z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) sú klamstvom, demagógiou a zavádzaním verejnosti.

V iniciatíve aktivisti tvrdia, že vo viac ako 500 slovenských obciach, ktoré sú v nútenej správe, budú prostriedky od štátu na krúžky pre deti použité na dlhovú službu. Deti, mládež a rodičia tak podľa nich zostanú na konci zoznamu potrieb a povinností samosprávy. "Pravdou je, že za súčasnej ťažkej finančnej situácie sú reálne v nútenej správe tri samosprávy," vyhlásil Dvonč.

ZMOS odmieta tvrdenia o tom, že samosprávy účelovo zadržiavajú peniaze školám. "Mestá a obce prevzali na seba bremeno rekonštrukcií a celkovej modernizácie škôl v hodnote niekoľko stoviek miliónov eur. Viac ako 900 projektov zrealizovali cez fondy EÚ, niekoľko desiatok škôl a školských zariadení najmä v Bratislavskom kraji bolo zmodernizovaných z vlastných zdrojov a úverov týchto miest a obcí, nie škôl," dodal predseda ZMOSu. Aj tieto prostriedky sú podľa neho súčasťou financovania regionálneho školstva. "Deje sa to aj preto, že výchovu našich detí si mestá a obce vážia ako svoje poslanie a nie ako svoj biznis," doplnil.

Podľa Dvonča novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení a novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorými sa bude parlament zaoberať na aktuálnej schôdzi, vnášajú do financovania škôl jasné a transparentné pravidlá. "Podporujú princípy efektívneho manažérstva, subsidiarity a priamej zodpovednosti volených predstaviteľov samosprávy a občanov miest a obcí v oblasti školstva," uviedol predseda ZMOSu.

Dvonč sa domnieva, že mestá, obce a verejné školy sú atakované neoprávnenými a často vymyslenými nárokmi neštátnych zriaďovateľov škôl a ich krúžkov záujmovej činnosti. Nároky na financie pre neštátnych poskytovateľov školských služieb spôsobujú podľa neho dlhodobé znižovanie zdrojov nielen na chod verejných materských škôl, školských jedální, základných umeleckých škôl, ale aj na modernizáciu a obnovu základných škôl vo všetkých sídlach Slovenska.

Novela zákona o financovaní škôl mení spôsob financovania voľnočasových aktivít. Po prípadnom schválení budú peniaze na krúžky dostávať obce a mestá, aj keď nemajú centrum voľného času. Následne ich budú prideľovať zariadeniam, ktoré si deti vyberú. Minister Čaplovič ňou chce podľa vlastných slov zastaviť "biznis s deťmi".
 

Vyberte región